Informatie voor de patiënt

Stent


De behandeling van een acute kwaadaardige darmafsluiting kan bestaan uit het plaatsen van een stent. Een stent is een flexibel, metalen buisje dat endoscopisch geplaatst wordt. Endoscopisch wil zeggen door middel van een kijkonderzoek, waarbij via de anus een flexibele slang met een camera en werkkanalen wordt opgevoerd in de dikke darm. Een endoscopische stentplaatsing is geïllustreerd in de afbeelding hieronder.


Afbeelding 1. Endoscopische stentplaatsing in de dikke darm (plaatje afkomstig uit Baron et al. Gastrointestinal Endoscopy. 2012 Mar;75(3):653-62).


De stent wordt door de vernauwing in de dikke darm geplaatst en zal zich vervolgens ontplooien. Op deze manier kan de ontlasting weer passeren en is de darmafsluiting verholpen. De patiënt kan nu aansterken en de uitgezette darmen kunnen herstellen. Vervolgens wordt op een later moment (enkele weken) de tumor samen met de stent operatief verwijderd.


Patiënten van 70 jaar en ouder, en patiënten met een lichamelijk slechte conditie worden volgens de nieuwe richtlijn behandeld met een stent. Er moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan voor optimale stentplaatsing: de tumor-eigenschappen moeten geschikt zijn en de Maag-, Darm- Leverarts die de stent plaatst, moet bekwaam zijn in het plaatsen van dikkedarmstents. Als niet aan deze voorwaarden wordt voldaan, gaat de voorkeur uit naar een stoma.


Sommige patiënten komen na het plaatsen van de stent niet meer toe aan de operatie waarbij de tumor wordt verwijderd. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat de lichamelijke conditie van de patiënt een dergelijke operatie niet toelaat, of omdat de tumor is uitgezaaid.