Informatie voor de patiënt

Stoma


De behandeling van een acute kwaadaardige darmafsluiting kan bestaan uit het aanleggen van een dikkedarmstoma. Dat betekent dat de dikke darm door de buikwand naar buiten wordt gebracht, waardoor de ontlasting naar buiten wordt geleid en in een zakje dat op de buik is geplakt, wordt opgevangen. Dit is mogelijk via een kleine snede in buik, zoals geïllustreerd op de afbeelding hieronder. Op deze manier kan de ontlasting weer passeren via het stoma en is de darmafsluiting verholpen. De patiënt kan nu aansterken en de uitgezette darmen kunnen herstellen. Vervolgens wordt op een later moment (enkele weken) de tumor operatief verwijderd en het dikkedarmstoma opgeheven.


Afbeelding 2. Techniek voor het aanleggen van een dikke darmstoma op minimaal invasieve wijze (plaatje afkomstig uit Fischer's Mastery of Surgery, 6e editie).


Patiënten van 70 jaar en ouder, en patiënten met een lichamelijk slechte conditie die niet in aanmerking komen voor een stent, worden volgens de nieuwe richtlijn behandeld met een dikke-darmstoma. Op deze manier kunnen zij de operatie waarbij de tumor wordt verwijderd beter aan.


Sommige patiënten komen na het aanleggen van het dikkedarmstoma niet meer toe aan de operatie waarbij de tumor wordt verwijderd. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat de lichamelijke conditie van de patiënt een dergelijke operatie niet toelaat, of omdat de tumor is uitgezaaid.